Om de verspreiding van het Coronavirus (COVID-19) te beperken heeft de overheid belangrijke maatregelen genomen. De maatregelen zijn erop gericht dat mensen minder contact met elkaar hebben en dat mensen met klachten thuisblijven. Ook het zorgen voor je hond verandert in deze situatie en dat vraagt om enige creativiteit van de baasjes. Om je alvast op weg te helpen geven wij 8 tips om deze tijd samen goed door te komen.
Bereid je voor op een mogelijke quarantaineperiode
Zorg er in ieder geval voor dat je goed voorbereid bent, want er is een reële kans dat je door corona ziek thuis komt te zitten en dan wil je wel voor je huisdieren kunnen blijven zorgen. Kijk of je in ieder geval hondenvoer, poepzakjes en medicijnen voor je hond hebt om ze door een quarantaineperiode van twee weken te kunnen helpen. Als je tekort komt, kunnen vrienden of familie deze items misschien bij je aan de deur brengen, maar ook dit kun je het beste voorkomen.
Wij, bij Van Gool Dierenspeciaalzaak, doen er in ieder geval alles aan om geopend te blijven en als het nodig zou zijn bezorgen we je bestelling zelfs bij jou voor de deur.
In quarantaine met je hond
Wanneer je in quarantaine gaat, zullen jij en je hond het huis nauwelijks verlaten. Dit is niet ideaal, maar het is essentieel om de verspreiding van het virus te helpen verminderen. Thuisblijven is misschien moeilijk en frustrerend, maar het is tijdelijk en er zijn dingen die je kunt doen om het gemakkelijker te maken. Wanneer de verveling bij honden toeslaat en ze niet voldoende gestimuleerd worden, kunnen gedragsproblemen ontwikkelen. Wees hier ook alert op. Er zijn gelukkig genoeg dingen die je samen met je hond kunt doen om elkaar te vermaken.
1. Zorg voor dagelijkse routine
Probeer er tijdens de quarantaine voor te zorgen dat zowel jij als je hond de gebruikelijke routine houden. Blijf op hetzelfde tijdstip opstaan en naar bed gaan en geef ook de maaltijden op de momenten dat je dit gewend was. Je hond weet zo precies wat er van de dag verwacht kan worden. Voor veel honden is het een hele verandering dat jij ineens veel thuis bent en daar kunnen ze best even van in de war zijn. Vervang de normale trainingsroutine voor activiteiten in huis en tuin om je maatje (en jezelf) bezig te houden.
2. Maak gebruik van hondenpuzzels
Geef de maaltijden van je hond zo nu en dan in een hondenpuzzel of denkspel. Je hond moet goed puzzelen, nadenken en op een leuke manier wat meer moeite voor de maaltijd doen. Het aanbieden van voldoende mentale uitdaging zoals het puzzelen kan een hele belangrijke rol spelen in het voorkomen van ongewenst gedrag. Braintrainers zijn er in allerlei varianten met allen weer een verschillende moeilijkheidsgraad. Maak een keuze die goed bij jouw hond past om frustratie en teleurstelling te voorkomen.
3. Laat je hond zoeken
Snuffelen is één van de belangrijke, natuurlijke behoeften van een hond. De zintuigen van je hond worden hierdoor op een leuke en ontspannen manier extra gestimuleerd, het werkt stress verlagend en je hond zal er een heerlijk voldaan gevoel aan overhouden. Je kunt hier zelf al erg makkelijk op inspelen door af en toe eens wat koekjes in een andere ruimte te verstoppen of wat brokjes in de tuin te strooien die je hond vervolgens moet opsporen. Je hond zal bij deze zoekspelletjes de neus goed moeten gebruiken om de beloningen te kunnen vinden.
4. Speel met je hond
De meeste honden houden van spelen en plezier maken met het baasje. Spelen met hondenspeelgoed, gooien met ballen of touwtrekken met een flostouw kan ze flink vermaken. Pas op dat je binnen in huis niet op een gladde vloer gaat spelen. Je hond kan uitglijden en hier vervelende blessures aan overhouden. Haal het speelgoed na het spelen weer weg en wissel het aanbod de komende tijd wat meer af om je hond te blijven verrassen.
5. Wees creatief
Je kunt bijvoorbeeld een hindernisbaan of parcours in je huis of tuin creëren met speelgoed, kussens, dekens, handdoeken of wat je maar kunt bedenken. Laat je hond opdrachten uitvoeren en verstop hier en daar wat lekkers tussen de materialen welke opgespeurd moeten worden. Gebruik je fantasie en wees creatief om de verveling samen tegen te gaan.
6. Leer je hond een nieuw trucje
Een nieuwe truc of opdracht leren is een erg leuke mentale stimulatie voor een hond. Haal de lekkernijen tevoorschijn en probeer je hond eens op commando één van de volgende opdrachten uit te voeren: 'roll over','play dead', 'buiging maken', 'touch en pak vast'. Op het internet zijn veel leuke en leerzame video's te vinden over het trainen van je hond en sommige hondentrainers geven nu Live trainingen via social media of websites.
7. Geef je hond wat vaker wat te kauwen
Jong of oud, klein of groot, honden hebben kauwbehoefte. Het kauwen op kauwbotten, kauwspeelgoed of andere kauwproducten, zorgt voor veel ontspanning en leidt je hond goed af van situaties die wat spannend of anders zijn. Kauwbotten zijn niet alleen heel smakelijk en gezond voor, ze hebben ook nog eens een gebitsreinigende werking. Zorg er wel voor dat je altijd in de buurt bent zodat je het product en je hond goed in de gaten kan blijven houden.
8. Maak gebruik van beeld en geluid
Houd de gordijnen of jaloezieën open zodat je hond kan zien wat er in de buitenwereld gebeurt. Laat je hond lekker uit het raam staren en alles in zich opnemen. Je haalt de zon hier ook wat meer mee naar binnen, wat door veel honden wel gewaardeerd wordt. Zorg daarnaast ook voor prettige geluiden door de radio of tv aan te zetten. Zet er af en toe eens wat klassieke muziek op voor de nodige ontspanning voor je hond of zoek eens wat HondenTV kanalen op om samen naar te kijken.